Diferența dintre alunecarea și alunecarea elastică a benzilor transportoare

- May 21, 2018-

Prezentare generală: Glisarea elastică este cauzată de deformarea elastică a centurii și de diferența dintre forța de tracțiune (forța de tracțiune efectivă). Nu poate fi evitată.

Blocajul se datorează unei alunecări totale cauzate de suprasarcină, care poate fi evitată prin utilizarea distanței de centru de mediere, prin creșterea dispozitivului de tensionare și prin reducerea sarcinii. Deși alunecarea poate duce la defectarea sistemului de acționare, acesta protejează și alte părți ale transmisiei curelei împotriva deteriorării.

1. alunecare elastică

Cureaua de transmisie este un corp elastic și se produce o deformare elastică după tragere. Deoarece marginile strânse și marginile libere au forțe de tracțiune diferite, deformarea elastică este de asemenea diferită. Așa cum se arată în figurile 7-12, atunci când marginea strânsă este înfășurată în jurul roții motoare în punctul a, forța de tracțiune este F1. În acest moment, viteza liniară a curelei v este egală cu viteza periferică a roții motoare v 1. În roata motrică, când centura se deplasează de la punctul a la punctul b, tensiunea benzii scade de la F1 la F2, iar alungirea elastică scade de la δ 1 la δ 2, indicând că centura ocolește scripetele. În timpul procesului, centura este contractată în spate în raport cu roata ( δ1 - δ2 ), iar alunecarea relativă locală are loc între curea și suprafața roții scripete, rezultând viteza curelei fiind treptat mai mică decât viteza periferică a roții volan. În mod similar, în roata acționată, când cureaua se deplasează de la punctul c la punctul d, forța de tracțiune crește treptat, centura este alungită treptat, iar alunecarea relativă înainte se produce de-a lungul suprafeței roții, astfel încât viteza curelei v este treptat mai mare viteza periferică a roții motorizate. v 2. Această alunecare între centură și scripete datorită deformării elastice a benzii este numită o alunecare elastică a benzii.

Rezultatul alunecării elastice este:

1) raportul de transmisie al centurii nu este stabil;

2) Reducerea eficienței transmisiei;

3) Cauzează uzura centurii și creșterea temperaturii curelei și reduce durata de viață a centurii.

Glisarea elastică a centurii este cauzată de diferența dintre forța de tragere a centurii și deformarea elastică a centurii, iar deformarea elastică este legată de modulul elastic al centurii. Utilizarea unui material cu bandă având un modul de elasticitate mare poate reduce alunecarea elastică, dar datorită transmisiei curelelor de tip fricțiune, prin transmisia încărcăturii este transmisă prin diferența de tensiune a benzii elastice. Prin urmare, alunecarea elastică este o caracteristică inerentă a tracțiunii curelei în timpul funcționării normale. Nu poate fi complet eliminată.

2. Alunecos

În condiții normale, alunecarea elastică a centurii nu se produce pe întregul arc de contact. Arcul de contact poate fi împărțit în două părți: alunecare relativă (arc de alunecare) și alunecare non-relativă (arc liniștit). Unghiurile centrale corespunzătoare celor două arce sunt denumite unghiul de alunecare, respectiv unghiul static. Arcul static este întotdeauna localizat la începutul roților de înfășurare a centurii și al roților acționate, iar arcul culisant este localizat la arcul de contact al benzii departe de roțile principale și cele antrenate. Când centura nu transmite sarcină, unghiul de alunecare este zero. Alunecarea elastică are loc doar pe arcul alunecător al centurii. Pe măsură ce crește sarcina, unghiul de alunecare crește treptat, iar unghiul static scade treptat. Când unghiul de alunecare crește la unghiul de înfășurare a scripeții, se atinge starea limită, iar tragerea efectivă a transmisiei curelei atinge valoarea maximă (critică). Dacă sarcina de lucru continuă să crească, va exista o alunecare semnificativă între centură și scripete, adică alunecarea. Deoarece unghiul de înfășurare pe roata mare este întotdeauna mai mare decât unghiul de înfășurare pe roata mică, alunecarea apare întotdeauna mai întâi pe scripetele mici.